Çocuklarda Alerji

Alerji, çeşitli maddelere karşı bağışıklık sisteminin göstermiş olduğu reaksiyonlara verilen isimdir. Çocuklarda Alerji görülmesi de muhtemeldir. Çocuklarda Alerji, yetişkinlerde olduğu gibi çeşitli maddelere, yiyeceklere ve hayvanlara karşı görülebilmektedir.

Çocuklarda Alerji belirtileri genel olarak alerjen maddelere temasla veya bu maddelerin vücuda girmesi ile beraber başlayan, vücudun çeşitli yerlerinde kaşıntı, kızarıklık, hapşırma, öksürme hatta bayılma olarak sayılabilmektedir. Bu belirtiler çocuklarda görüldüğü taktirde alerji olma olasılığı oldukça yüksek demektir.

Alerjinin nedenleri genel olarak genetik kalıtıma bağlıdır. Anne veya babasında alerji olan çocukların bağışıklıkları da alerjiye yatkın olacaktır. Bu durumda Çocuklarda Alerji görülmesi muhtemeldir. Ayrıca çocuklarda küçük yaşlarda görülen besin alerjileri çocuğun yaşı ilerledikçe azalabilmekte ve zamanla tamamen iyileşebilmektedir.

Çocuklarda Alerjinin en önemli risk faktörü ailedeki genetik kalıtımdır. Ebeveynlerinde alerji olan çocuklarda da benzer veya farklı alerjilerin de görülme olasılığı oldukça yüksektir. Ayrıca evlerinde evcil hayvan besleyen ailelerin çocuklarında alerji görülme riski de fazladır.

Çocuklarda Alerji, çeşitli komplikasyonları da beraberinde getirebilmektedir. Bu komplikasyonlardan biri olan astım, çocuğun solunum yollarına etki eden alerjinin tedavi edilmemesi ve gerekli tedbirlerin alınmaması sonucu ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca saman nezlesi diye bilinen alerjik rinit hastalığına da sebep olabilmektedir. Ayrıca egzama, ürtiker ve anafilaksi de diğer komplikasyonlar olarak ifade edilebilir.

Doktor randevusu öncesi ailelerin çocuğu bir süre gözlemleyerek alerjinin belirtilerini ve çocuğun şikayetleri ile rahatsızlıklarını doktorla görüşme sırasında paylaşmak üzere hazır bulundurmaları gerekmektedir.

Çocuklarda Alerjinin belirlenmesi ve tanının konulması için yöntem zor değildir. Doktor öncelikle ebeveynlerin çocukta gördükleri değişiklikleri, şikayetleri ve bu şikayetlerin hangi alerjen ile temas sonucu belirdiğini dinleyerek bir ön yargıya varır. Daha sonra doktor, alerji durumunda üretilen E tipi antikorun kandaki miktarına bakarak alerji tanısını koyabilir. Ayrıca alerjinin türüne göre bazı farklı tetkikler de uygulanabilmektedir.

Çocuklarda Alerji tekrarlayabilen bir hastalık olduğu için, yapılacak tedavi ile kontrol altına alınmaya çalışılacaktır. Uygulanacak tedavi çocuğun yaşına, alerjinin şiddetine ve hastalığa neden olan alerjene göre farklılık göstermektedir ve verilecek ilaç da buna göre değişebilmektedir. Burada asıl amaç yan etkiyi en aza indirmektir. Gerektiğinde ise ilaç tedavisi kesilerek farklı bir tedavi yöntemi de uygulanabilmektedir.

Çocuklarda Alerji, özellikle ebeveynleri ilgilendiren bir konudur. Bu yüzden özellikle anne babanın çocuklarını dikkatli bir şekilde gözlemlemeleri ve çeşitli durumlarda çocukta oluşan farklılıkları dikkate almaları gerekmektedir.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm. Dr. Nazan SOĞUKOĞLU
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları)

Uzm.Dr.Fatma ISGANDAROVA
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Doç.Dr.Hakan UZUN
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Uzm.Dr.Şüküfe ŞİRİNOVA
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!